Att tänka på när du bygger möbler

Att tänka på när du bygger möbler

Är du en person som har svårt att hitta inredning och möbler som känns helt rätt? Då kan du faktiskt tillverka egna möbler istället. Det leder nämligen till att du får exakt de de möbler som du vill ha. Ifall det skulle visa sig att du är en skicklig möbelsnickare kan du kanske börja tjäna några kronor genom att sälja möbler. Låter det svårt att bygga själv? Så länge du har ett par händer, tid, vilja och fantasi kommer du klara dig. Börja med enklare projekt och avancera sedan. Du kan hitta all information du behöver på nätet, både på ”gör-det-själv”-guider och listor över material och verktyg.

Börja med enklare möbler och material

Ett bra material som rekommenderas för nybörjare är MDF, eller Medium Density Fibreboard. Detta är ett utmärkt material om du ska bygga en hylla, eller någon liknande möbel som måste snickras efter ett speciellt mått. MDF är inte bara användarvänligt, det är även rätt billigt, stabilt och enkelt att förfina. Det är bara att använda lite färg eller lack. Kort sagt: För förvaringsmöbler som är skräddarsydda är MDF det allra bästa materialet för nybörjare.

Se till att ha rätt verktyg

Förutom materialet kommer du självklart behöva verktyg. Ta en titt i din verktygslåda och se över vad du redan äger och vad du skulle behöva köpa. De flesta personer har ofta verktygen som behövs, eller har möjlighet att låna från en vän eller släkting. Dubbelkolla dock att verktygen är av bra kvalitet. De måste klara av eventuella tryck och inte vara för svåra att använda, då kan resultatet nämligen bli lite sämre än vad du önskar. De verktyg som är ett måste för de flesta möbelbyggen är en bra skruvdragare och borrmaskin. Du kan även behöva en bra såg, gärna en sänksåg eller cirkelsåg. Skulle du behöva några större verktyg finns de ofta att hyras. Du behöver då inte lägga ut flera tusen kronor på verktyg.

Budget – har du råd?

Den jobbigaste, men viktigaste, delen du måste tänka på är budgeten. Många som är intresserade av att bygga egna möbler är rädda för att de inte ska ha råd. Det behöver inte vara så. Så länge du använder dig av det rätta materialet, och inte det allra dyraste så kan du hålla nere kostnaderna. Det är även möjligt att hitta begagnat material som säljs av privatpersoner till ett billigare pris. Dock har ofta lågprisvaruhusen också rätt bra priset och bra material du kan använda.

Ett sista alternativ är att du använder dig av gamla möbler som du bygger om. Du kanske har ett par trästolar som du inte använder längre som du kan plocka isär och förvandla till någonting helt annat.