Kom igång med att bygga egna möbler

Kom igång med att bygga egna möbler

Så länge du har fantasi kommer du garanterat att klara av att bygga egna möbler. Det finns både enklare möbler du kan göra och sådana som kräver en hel del mer arbete. Beskrivningar, instruktioner och tips kan du hitta på nätet för de flesta typer av möbler. Du behöver inte vara någon expert för att klara av projektet, dock bör du ha viljan, tålamod och tid till det hela.

Ifall du känner dig osäker på hur du ska få tag på de träbitar du behöver kan du be ett sågverk att såga ut dem. Allt du behöver är en ritning och veta vilken storlek du vill att bitarna ska vara.

Gör så här

Det första du måste göra är att ha en idé. Sedan bör du skissa upp möbeln så du kan se hur den ska se ut. Se även till att mäta och skriva ner alla måtten, både längd, höjd och bredd. Vill du bygga en möbel som har lådor bör måtten på lådan även vara utskrivna. Detta kommer göra det lättare för dig att veta hur mycket material du behöver köpa. Du kan även ta med dig skissen ifall du besöker en bygghandel, de kan då komma med idéer för hur du ska gå vidare. De kan även hjälpa dig att välja det rätta materialet.

Skulle du inte vilja besöka en bygghandel för material kan du använda dig av gamla möbler, du kan annars köpa begagnat material från privatpersoner. Du kan även blanda nytt material med begagnat. Genom att använda sådant du redan äger, som gamla möbler, kan du spara en del pengar jämfört med om du skulle köpa allt material nytt från byggvaruhuset.

Vad kan jag bygga?

Vad som helst. Du kan bygga enklare möbler som en hylla eller ett enkelt bord, till svårare möbler som ett stort skåp med många detaljer. Allt du behöver är en idé. Instruktioner kan du hitta på nätet eller genom att prata med någon som har erfarenhet av att bygga möbler.

En sak du bör tänka på om du arbetar med trä är att inte endast använda skruvar/spikar. Sätt även fast alla delar med lite trälim. Det kommer göra att din möbel blir lite mer stabil och håller mycket längre.