Jobba som möbelsnickare

Jobba som möbelsnickare

Har du redan tillverkat möbler själv tidigare? Om det är något som du är intresserad av och gärna vill fortsätta med kan du börja jobba som möbelsnickare. Du kan givetvis sälja dina möbler och skapa en egen liten firma, men vill du få en säker plats som möbelsnickare kan det kräva lite mer jobb. Du kan även behöva en utbildning och sedan måste du hitta ett företag som vill anställa dig.

Som officiell möbelsnickare kommer du få möjlighet att jobba med tillverkning av möbler som kunder specialbeställer, eller delar som ingår i en liten möbelserie. Kort sagt är det ett hantverksyrke och det ställs en del krav ifall du vill jobba med det. Arbetsuppgifterna kan nämligen vara allt från att göra ritningar till att skruva ihop de färdiga möblerna.

En annan vanlig uppgift är att reparera äldre möbler. För att lyckas med detta kan du ibland behöva kunskaper i just gammaldags hantverkstekniker.

En ganska vanlig uppgift för möbelsnickare är att reparera gamla möbler. För att göra det behöver du ofta kunskaper i gammaldags hantverkstekniker.

Om du redan har jobbat ett antal år som möbelsnickare eller valt att gå en yrkeshögskoleutbildning kan du välja att bli specialsnickare. Det är ett yrke som innebär en enorm bredd med arbetsuppgifter.

Utbildningen

Beroende på hur gammal du är kan du börja med att utbilda dig till snickare redan i gymnasieskolan. Då väljer du helt enkelt Hantverksprogrammet. Sedan inriktningen finsnickeri. Du kan dock även välja Industritekniska programmet med inriktningen produkt- och maskinteknik.

Skulle du vara lite äldre kan du hitta utbildning inom Komvux eller vid en fristående skola. Det är viktigt att du kollar upp ifall det finns några eventuella krav du måste uppfylla, till exempel tidigare kunskaper i träteknik.