Omvandla huset till ett hem

Omvandla huset till ett hem

Idag är det rätt vanligt att köpa ett hus eller lägenhet som behöver renoveras. Det är ett stort projekt som kommer ta tid och kostar en hel del. Ifall du har kunskapen att renovera själv kan du dock spara en del pengar. Men hur ska du gå tillväga när renoveringen är färdig?

Det första du bör göra är att storstäda, torka alla ytor, se till att det inte finns något damm eller smuts kvar från renoveringen. Vill du ha en mer noggrant utförd städning kan du anlita ett företag som hjälper dig med hemstäd, vilket garanterar en proffsig städning. Du kan även städa själv lite snabbt innan du börjar inreda hemmet, och sedan anlita någon att städa efter det att inredningsarbetet är färdigt.

Inredningen

Det som kommer omvandla ditt hus till ett hem är främst inredningen och all dekoration. Självklart bidrar även själva renoveringen du har gjort, men det är många gånger endast grunden. Du behöver mer för att huset ska kännas som ett riktigt hem.

Att inreda ditt hem kräver en del planering för att det ska gå så smidigt som möjligt. Skriv gärna ner dina idéer och ta sedan en titt för att se om det är möjligt att inreda som du önskar. Som du säkert känner till finns det varken några rätt eller fel. Men samtidigt finns det några grundregler du bör följa ifall du inte vill att ditt hem ska se helt galet ut.

Grundregler för inredning

Planeringen är den första regeln. Det ger dig en bra mall att följa, och genom att skissa/använda bilder kan du lättare få en idé om hur resultatet kommer bli. Om du väljer att beställa möbler på nätet rekommenderas det att du börjar med tygprover. På så sätt får du en tydligare bild över vilken färg soffan eller mattan har.

När du börjar möblera ditt hem, testa att ställ möblerna en bit utanför väggarna istället för mot dem. Det kommer få rummet att kännas lite mer luftigt och ger dig en hel annorlunda känsla.

Belysningen är det allra viktigaste för att få ihop en utmärkt inredning. Beroende på hur stort rum du har kan du behöva upp till sju olika ljuskällor. Dessa ljuskällor bör uppfylla olika typer av funktioner, till exempel en lampa som lyser upp hela rummet, och andra som lyser upp ett visst område, en som ger dig stämningsbelysning och en lampa som du kan använda till att läsa eller jobba.

Inredningsdetaljer

Det som verkligen kommer omvandla huset till ett hem är alla detaljer. Det kan vara fina prydnadssaker som ljus, flaskor och blommor men även mer personliga som foton och liknande. Skulle du endast placera ut en rad med möbler kommer det inte leda till någon trevlig känsla; det kommer kännas väldigt opersonligt. Placera därför ut några fina, mjuka kuddar, snygga prydnadssaker – samt sätt gärna upp foton eller tavlor som visar vem du är som person.