Viktigt att tänka på när du bygger en bondgård

Viktigt att tänka på när du bygger en bondgård

Har du tagit dig an det stora projektet att bygga en bondgård? Då har du troligtvis fullt upp med byggprojektet. Men glöm inte bort att få med viktiga detaljer som kan spela stor roll för hur din bondgård kommer fungera. Här nedan får du tips på vad du bör komma ihåg att ta med i kalkylerna under uppbyggnaden av gården.

Kom ihåg plats för maskinerna

En bondgård består av flera olika delar. Dels ska det finnas ett bostadshus, speciellt om du planerar att bo på gården. Ladan är så klart också en viktig och självklar byggnad att ha på en bondgård. Utöver det tillkommer en mängd andra uthus och byggnader som är väldigt bra att ha på en gård, bland annat en maskinhall där alla lantbruksmaskiner ska få plats. En maskinhall kanske kan tyckas vara en onödig byggnad då det finns många andra byggnader som är viktigare att fokusera på, men faktum är att en maskinhall är mycket bra att ha. Den skyddar dina dyrbara maskiner från regn, frost och snö, som annars skulle bidra till att maskinerna rostar sönder. Med en maskinhall minskar du även risken för stöld.

Planera för en trädgård

När du bygger din bondgård har du förmodligen störst fokus på själva kärnan av bondgården, men glöm inte bort trädgården. En trädgård ska vara en plats där du kan få lite lugn och ro, fika och ta igen dig lite mellan varven. Den ska även vara en plats där du ska kunna odla saker och där fruktträd och bärbuskar kan få vara ifred från exempelvis får och getter. Om intresse finns ska trädgården även kunna vara en plats där du kan odla något, såsom örter, tomater och andra ätbara växter. Om du planerar att ha höns som får vandra fritt på gården så kan ett växthus vara bra att ha så att hönsen inte sprätter upp dina grödor. Ett växthus är även bra som skydd mot frost, sniglar och fåglar som annars gärna äter upp grödor, frukt och grönsaker. Planera hur du vill ha din trädgård tidigt så att du kan planera för soliga och bra odlingsplatser.