Allt om golv

Allt om golv

En stor och viktig del av vårt hem är golvet. Golvet är den del av vårt hem som tar mest slitage från både människor, djur och möbler. Därför är det viktigt att du väljer rätt golv när du ska lägga ett nytt golv i ditt hem. I det här inlägget får du veta allt om vilka olika golv som finns att välja på.

Fiskbensparkett

Fiskbensparkett är en typ av golv som är ett av de mest eftertraktade golven. Golvet har fått sitt namn eftersom mönstret påminner om fiskben. Fiskbensparkett är oftast gjort av trä men det finns versioner av fiskbensparkett av klinker. Men det vanligaste är att man använder fiskbensparkett i trä. Om du har bestämt dig för att det är en fiskbensparkett du vill ha till ditt hem kan du öppna din sökmotor och söka efter lägga fiskbensparkett + pris för att snabbt få ett resultat där du kan se vad de olika firmorna tar för att lägga fiskbensparkett.

Trä

Fiskbensparkett består många gånger av trä. Men det är också vanligt och snyggt att välja ett golv utan något mönster i materialet trä. Trä är ett material vi använt till våra golv sedan långt tillbaka i tiden, vilket innebär att trägolv är tidlöst och är något som alltid kommer att funka. Det finns många olika varianter på trägolv i olika färger, material och nyanser. Något som kan vara bra att tänka på när du väljer vilken färg du ska ha på ditt trägolv är att du ska välja en färg som funkar bra med resten av din inredning. Om du till exempel har en inredning som är grå kan det vara snyggt att välja ett grått trägolv. När du besöker din lokala golvbutik kommer du att märka att det finns en hel del olika trägolv att välja bland.

Heltäckningsmatta

Förr var det vanligt att man inredde med en heltäckningsmatta. En heltäckningsmatta är ett sorts golv som limmas på det befintliga golvet. Heltäckningsmattor är mjuka och kan användas än idag. Det är till exempel vanligt att man använder sig av en heltäckningsmatta i sovrummet. Något som kan vara bra att tänka på innan du lägger en heltäckningsmatta är att det inte är lika enkelt att ta hand om och att städa som ett annat sorts golv. Om du spiller på en heltäckningsmatta finns risken att fläcken sitter där.

Plast

Ett material som funkar bra till golv är plast. Fördelen med plastgolv är att de är enkla att städa. Det är vanligt att man har plastgolv i badrummen eftersom plasten håller ute vätan och dessutom är enkelt att städa av. På 60-talet hade man gärna plastgolv runt om i hela hemmet. Men numera är plastgolvet något som främst används i badrummet.

Klinker

Ett annat sorts golv som främst används i badrum är klinkergolvet. Klinkergolvet är ett sorts kakel som är mer robust och funkar bra att använda i badrum eftersom det står emot vätan och dessutom är enkelt att städa. Fördelen med klinker är att det finns många olika färger att välja bland som är lätt att matcha med resten av badrummets kakel.