Bygg eget växthus

Bygg eget växthus

Är du intresserad av odling? I så fall har du säkert märkt hur svårt det är att få något att växa under de mörka årstiderna. Men genom att bygga ett växthus skapar man rätt förutsättningar för att kunna lyckas bättre med sina odlingar inomhus då växthuset förser växterna med ett bättre inomhusklimat än bostadshuset.

 

Växthus? Ja tack!

Det finns en anledning till varför växthus är standard hos professionella odlare. Anledningen är helt enkelt att växthuset är betydligt bättre på att ge växterna vad de behöver för att må bra. I ett växthus blir det ofta väldigt varmt, fuktigt men framförallt har växthus ett mycket bra ljusinsläpp. Därför är ett växthus nästan obligatoriskt för den som har odling som sitt främsta intresse här i Sverige då vårt klimat inte är det bästa för många växter.

Ett växthus är extra bra för dig som har odling som ett stort intresse och om du hittills har tvingats odla och förodla inomhus utan större framgång. Inomhusklimatet i våra svenska bostadshus är faktiskt riktigt usla under höst, vår och vinter. Dels är bostäderna ofta väldigt torra, men de har även en tendens att växla i temperaturskillnader alldeles för mycket, vilket tröttar ut växterna och gör dem svaga. Även stora växter har svårt att klara av den miljön, men fröer och små plantor har det extra tufft. Utöver det är så klart ljuset ett stort problem under de mörka årstiderna då våra bostäder släpper in alldeles för lite ljus under stora delar av året för att en hängiven odlare ska kunna lyckas med förodlingen på ett bra sätt.

Bygg ditt eget växthus

Det enklaste sättet att skaffa ett växthus är att köpa ett. Utbudet av växthus är stort och de finns i alla storlekar och prisklasser. Ett växthus kan vara så litet som en äggkartong eller så stort som ett helt flerfamiljshus. Vilket växthus man behöver är så klart väldigt individuellt, men det går precis lika bra att bygga sig ett eget växthus om man har rätt material för det. Med lite kreativitet och motivation kan man bygga väldigt effektiva växthus på olika sätt. Exempelvis kan man ta en vanlig odlingspall och köpa till ett genomskinligt överdrag till den för att skapa ett enkelt växthus för sina plantor. Man kan även bygga ett lite större växthus med gamla fönster och Europapallar. Det är egentligen bara fantasin och förmågan att bygga som sätter gränserna för hur växthuset kan se ut.