Bygg en gäststuga

Bygg en gäststuga

Har du inte plats för gästerna i ditt hus? Då kan du bygga en liten gäststuga i trädgården. Ifall du uppför den som en typ av friggebod slipper du dessutom ansöka om bygglov. Men då måste vissa krav följas, till exempel: Stugan får inte vara över 15 kvadratmeter eller högre än 3 meter.

Sedan måste du bestämma ifall du vill köpa en byggsats, vilket gör det väldigt lätt att sätta upp stugan, eller bygga själv med hjälp av lösvirke och en ritning.

På tal om att bygga själv, det rekommenderas att du planerar noga vilka delar du klarar av att göra själv och vilka du behöver en snickare eller annan hantverkare till. Det bästa är att du anlitar proffs till vissa delar av stugan. Hos https://dmtak.se/ kan du till exempel hitta duktiga takläggare som ser till att stugan inte kommer släppa in vatten. Detta är självklart en av de viktigaste delarna.

En annan sak du måste bestämma rätt tidigt är ifall du vill att stugan ska ha el och vatten draget. Detta kan också vara bra om en professionell person tar hand om så att det blir rätt. Detta kommer även göra bygget lite mer komplicerat samt kostsamt. Så ta en titt på din budget innan du tar det slutgiltiga beslutet om el/vatten. Ska stugan endast vara i bruk under sommaren är el och uppvärmning inte jätteviktigt, men om den även ska användas under vintertid kan det vara bra med el.

Checklista över de viktigaste delarna

För att bygga hus/gäststuga finns det ett antal punkter du måste tänka på och frågor du måste svara på. Dessa är de viktigaste:

  • Vad får det kosta?
  • Behöver du bygglov eller inte?
  • Ska du anlita hantverkare, börja i så fall leta efter den bästa i god tid.
  • Hur mycket av bygget kan du göra själv?
  • Var ska stugan ligga? Krävs det markarbete?

Vilket material som ska användas och så vidare kan du planera allt eftersom. Gärna tillsammans med snickare. De har nämligen kunskap om vad som fungerar bäst för ditt projekt.

Inred stugan

Efter att du har byggt själva stugan och fått ihop det precis som du önskar är det dags att inreda gäststugan och eftersom den kommer vara lite mindre måste du tänka smart vid inredningen.

Den viktigaste delen i stugan är troligtvis sängplatserna. Ett tips är att du bygger en loftsäng, vilket sparar golvytan. Genom att bygga en bred stege kan du även använda den som en bokhylla. Andra smarta tips är att du placerar förvaringen på väggarna med hjälp av hyllor. Sist men inte minst, välj ljusa färger för att få stugan att kännas mer öppen och lite större.