Dela det stora rummen

Dela det stora rummen

Vissa personer drömmer om att äga ett hem som består av öppen planlösning, eller i alla fall stora rum. Men något som de snabbt inser när de flyttar in är att det kan vara väldigt svårt att möblera dessa stora rum. Ett tips är då att dela upp rummen genom att bygga en vägg, eller ställa upp stora bokhyllor.

Du kan alltså förvandla ett hus med endast några stora rum till ett hus med flera rum. En sak som kan komma till hands om du har många rum är olika smarta hem lösningar vilket gör det möjligt för dig att styra alla el-produkter från mobilen. På så sätt kan du dubbelkolla att du har släckt alla lampor direkt istället för att behöva gå runt i huset och titta. Men här kommer vi fokusera på vad du bör tänka på ifall du vill dela upp stora rum till mindre.

Sätt upp en glasvägg

Skulle du ha ett rum som du tycker är väldigt fint, men kanske lite för stort, kan du sätta upp en snygg glasvägg. Det delar upp rummet samtidigt som du fortfarande får känslan av att det är ett större rum.

Om du delar ett rum med glasvägg för att skapa ett sovrum kan du hänga upp snygga gardiner på ena sidan av väggen. Det hjälper till att göra sovrumsdelen mörkare så du kan sova helt ostört. Gardinerna kan även vara en bra idé om du vill ha ett litet kontor där du kan jobba utan att någon i vardagsrummet ser dig.

En fristående vägg

Du kan självklart välja att sätta upp en ”riktig” vägg istället för en glasvägg. Detta kan du göra i vilket rum du vill, i vardagsrummet för att skapa ett rum till, i sovrummet för att skapa en större garderob och liknande. Du kan även använda en fristående vägg till att stänga av en liten del av ett rum. Genom att sätta upp den vid TV:n kan du stänga ute ljus och skapa en mysig filmhörna.

Använd möbler

Skulle du inte vilja bygga en vägg som delar upp rummen kan du använda dig av möbler. Det vanligaste alternativet är att sätta upp en stor bokhylla som delar upp en del av större rum. En platsbyggd bokhylla är bäst när du ska dela upp rum eftersom köpta bokhyllor har ofta fel storlek. Med en platsbyggd hylla kan du själv bestämma ifall du vill att det ska bli en hel vägg eller endast en halv vägg. Med en bokhylla som delar rummet kan du dessutom placera ut fina dekorationer på hyllorna istället för att ha en tom och tråkig vägg.